De 5 B’s van Nadia Bersee

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

In “De 5 B’s van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Nadia Bersee aan de beurt.

Bang

Ik ben bang voor muizen en ratten! Ik denk dat je over je angsten heen komt als je ze aangaat. Dit pas ik ook toe in mijn coachgesprekken. En aangezien ik geloof in ‘practice what you preach’ heb ik in mijn huis een schilderij van een rat hangen, in de hoop dat ik over deze angst heen kom.

Tijdens de lockdown en videobellen zorgde dat soms voor grappige momenten, als klanten vroegen: heb je nou een rat aan de muur?
Beter op de muur dan in de rest van mijn huis!

Beschaamd

Schaamte is vergif voor je lichaam als je het mij vraagt. Ik zet mijzelf vaak voor schut dus ik probeer het niet als schaamte te zien maar als leermoment!
Laatst was ik onderweg naar een klant, ik moest opschieten want was wat aan de late kant. De weg die ik altijd pak was afgesloten, dus ik werd aangesproken door een verkeersmedewerker. De verkeersmedewerker gaf aan dat ik over het ‘Groene laantje’ moest rijden. Ik keek naast me en zag een strook gras naast de weg. Ik keerde mijn stuur en reed over het gras naar het einde van de weg. Aan het einde van de weg werd ik door een andere verkeersmedewerker boos aangesproken waarom ik over het gras ben gereden. Ik antwoordde dat er mij is verteld over het ‘Groene laantje’ te moeten rijden. Ja, suffie, zei hij. Ik bedoel via DE STRAAT ‘Het Groene laantje’, niet dit stuk gras… Ik had nog nooit van die straatnaam gehoord.. Dus pakte het ‘Groene laantje gras’. Ik voelde mij lichtelijk beschaamd maar kon er vooral heel erg om lachen.

Blij

Ik word blij van heel veel dingen! Voor mij zit blijheid in de kleine, alledaagse dingen. Bijvoorbeeld een kopje koffie in de ochtend maar ook als ik merk dat een klant stappen zet. De stappen lijken soms onzichtbaar omdat we ons zo kunnen focussen op het eindresultaat. Juist stilstaan bij alle stappen op weg naar het doel en daarop focussen geven mij veel blijheid.

Bedroefd

Bedroefd word ik van onrechtvaardigheid. Als mensen hulp nodig hebben vind ik dat ze die hulp verdienen. Ongeacht ze daar geld voor hebben. Ik vind dat iedereen gelijke kansen verdient in de wereld en dat het niet moet uitmaken waar je wieg staat als je geboren wordt.

Boos

Boos word ik niet snel. Waar ik wel geïrriteerd van kan raken is als mensen oordelen over elkaar. Het is zo makkelijk om te oordelen over iemand, maar weet je ook wat iemand zijn intentie is om bepaald gedrag te vertonen? Vaak zit er veel onder waar we geen rekening mee houden als we oordelen over iemand.