Boulimia

Zodat in plaats van de eetstoornis boulimia nervosa…
Jij zelf weer de regie zal nemen over jouw leven!

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

Wat is boulimia nervosa?

De eetstoornis boulimia, oftewel boulimia nervosa, is een eetstoornis waarbij je last hebt van terugkerende eetbuien. Boulimia is een veel voorkomende eetstoornis. Bij De Zorgcoach bieden we professionele en hoogwaardige hulp bij boulimia, maar ook bij andere eetstoornissen, zoals anorexia. De twee lijken erg op elkaar, waardoor ze ook wel eens met elkaar verward worden. Bij beide eetstoornissen is het zo dat je je erg obsessief bezig houdt met eten en de angst hebt om aan te komen. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de twee.

Weet jij niet zeker of je een boulimia eetstoornis hebt of anorexia? Lees dan hieronder verder. Ook leggen we hieronder uit wat de symptomen zijn van boulimia. Zo kun jij kijken of die symptomen overeenkomen met jezelf. De Zorgcoach helpt je graag met al je vragen. Op weg naar een leven waar de eetstoornis niet langer jouw leven bepaalt, maar jij zelf.

Meld je aan

Het verschil tussen anorexia en boulimia

Beide eetstoornissen lijken dus erg op elkaar, maar er zijn ook echt verschillen tussen de twee. Iemand met anorexia probeert op allerlei verschillende manieren zo weinig mogelijk voedsel binnen te krijgen. Het is niet vanwege het feit dat je geen honger hebt, maar bang bent om aan te komen. Mensen met anorexia hebben een laag lichaamsgewicht en een vertekend zelfbeeld.

Wanneer je boulimia hebt, dan heb je de angst om aan te komen. Hetzelfde als bij anorexia, zijn de obsessieve gedachten die over eten gaan, continu aanwezig. Iemand met boulimia heeft ook structureel last van ongecontroleerde eetbuien. Deze moeten dan op allerlei manieren gecompenseerd worden. Denk aan braken, laxeermiddel gebruiken, vasten of heel intensief sporten. Bij anorexia verandert je gewicht erg snel. Ook bij boulimia kan je gewicht sterk schommelen.

verschil tussen anorexia en boulimia

Boulimia symptomen

Bij boulimia heb je dus regelmatig flinke eetbuien. Deze eetbuien lopen dan via een bepaald patroon. Je eet dan vaak grote hoeveelheden voedsel, maar als je het voedsel hebt gegeten voel je je direct erna heel schuldig. Vervolgens ga je er dan alles aan doen om datgene dat je hebt gegeten, weer kwijt te raken. Symptomen die vaak voorkomen bij een eetstoornis als boulimia nervosa zijn:

  • De drang voelen om veel te eten
  • Je doet er echt alles aan om gewichtstoename te voorkomen
  • Je schaamt je en durft niet met anderen over je gewoontes te praten
  • Je hecht veel waarde aan je gewicht en lichaamsvorm
  • Je eet in nabijheid van anderen weinig, maar wanneer je alleen bent heb je eetbuien
  • Je wil voorkomen dat andere mensen weten van je eetbuien.

De eetstoornis had grip op ons hele gezin. Deze grip hebben wij als gezin weer hervonden dankzij De Zorgcoach.

Fatima, moeder

“Ze hebben geen wachtlijst, hierdoor werken ze echt heel snel. Ik hoef nooit lang te wachten voordat er gestart kan worden.”

Thea, Medewerker CJG

Eten of niet eten was voor mij een obsessie. Nu kan ik weer genieten van eten!

Lineke, 17 jaar

Verborgen houden voor de omgeving

Als je last hebt van boulimia probeer je dit vaak voor je omgeving verborgen te houden. Je schaamt je voor wat je doet en vindt er eigenlijk niet een uitweg in. Het is in dat geval belangrijk om hulp bij boulimia te hebben. Als het jezelf namelijk niet lukt om je gedachten te veranderen, kan een boulimia coach je daar wel bij helpen.

Hulp bij boulimia? De Zorgcoach

Er zijn verschillende therapievormen voor mensen met boulimia nervosa. Bij De Zorgcoach werken we met de 4 W’s. Ook bij een eetstoornis als boulimia is het belangrijk dat jij bepaalt waaraan je precies wilt werken. Wanneer en waar jij dit wilt. Plus met wie je het traject graag wilt starten en samenwerken.

Wij helpen jou graag met het vinden van een passende oplossing voor jouw eetstoornis. Of dat nu boulimia, anorexia of een andere eetstoornis is. De Zorgcoach helpt je om jouw eetstoornis te overwinnen. Lees meer over onze werkwijze.

Door je via onderstaande knop aan te melden kom je met ons in contact. Ook voor vragen kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Hulp bij boulimia door De Zorgcoach

Jouw hulp, dus jij bepaalt:

Waaraan je wil werken

Jij bepaalt welke doelen je wil bereiken. Samen bespreken we hoe je jouw doelen kan behalen.

Wanneer je dat wil

Wij komen naar je toe op het moment dat jou uitkomt. Overdag, vroeg in de ochtend, ‘s avonds én in het weekend.

Waar je dat wil

Wij komen altijd naar jou toe, waar je ons nodig hebt. Thuis, op school, je werk of waar dan ook. Van intake tot afscheid.

Met Wie je dat wil

Hulp werkt alleen als er een klik is tussen jou en de coach. Samen met jou bekijken we welke coach het beste bij jou past. Neem gerust eens contact op.

Jij bepaalt hoe je zorghulp wilt en door wie