ADD

Zodat in plaats van de ADD…
Jij zelf weer de regie zal nemen over jouw leven!

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

Wat is ADD?

ADD, oftewel Attention Deficit Disorder, is een subtype van de bekende aandoening ADHD. Bij ADHD spreken we van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. ADD is ook een aandachtstekortstoornis, maar hier ontbreekt de hyperactiviteit. ADD is eigenlijk de stille versie van ADHD en wordt daarom vaak laat ontdekt. Meestal pas bij volwassenen. Een ADD-coach kan jou ook wanneer je al volwassen bent, leren omgaan met ADD. Het leren omgaan met ADD zorgt tenslotte voor meer rust en daarmee voor meer plezier in je dagelijkse leven.

Het belangrijkste doel bij ADD begeleiding is dat je leert omgaan met de minder leuke kanten van ADD. Jij bepaalt uiteindelijk helemaal zelf hoe jij het pad volgt samen met ADD. Wij van De Zorgcoach helpen jou graag met het kiezen van het juiste pad samen met de ADD. Dat kan met hulp van een ADDcoach of door gratis zelfhulp in te zetten.

De symptomen van ADD

Voordat je een traject in gaat met een ADD-coach is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat ADD is en de kenmerken zijn. Veel mensen twijfelen namelijk of ze wel ADD hebben, aangezien ze vaak niet weten wat de symptomen zijn van ADD. Zodra je niet zeker weet wat er aan de hand is, kun je ook geen oplossing zoeken. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Dit geldt zowel voor wanneer je nog niet volwassen bent, als voor wanneer je dat al wel bent. Een aantal veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Emotioneel, gevoelig en erg betrokken
  • Uitstelgedrag
  • Moeite met concentreren
  • Perfectionistisch en creatief
  • Piekeren en slaapproblemen
  • Hyperfocus

1: Emotioneel, gevoelig en erg betrokken

Mensen die last hebben van ADD zijn vaak gevoelig en betrokken. Echter hebben mensen met ADD wel moeite om hun gevoelens te tonen. Mensen met ADD worden vaak gezien als dromerig vanwege de continue gedachtestroom die zij hebben. Doordat je zo dromerig bent en daardoor aan van alles en nog wat denkt, kan het lastiger zijn voor mensen met ADD om zich te concentreren. Vanwege de gevoelige kant die erbij komt kijken, kunnen er meerdere stemmingswisselingen ontstaan. Onverwachte situaties of schokkende gebeurtenissen kunnen het gevoel geven dat iemand helemaal vastloopt en daar niet meer een oplossing voor te kunnen vinden.

“Ik voel me voor het eerst echt begrepen. Ik ben mijn coach zo dankbaar”

Aaron, 18 jaar

“De Zorgcoach is een zeer professionele samenwerkingspartner met kennis van zaken”

Jeroen, GZ Psycholoog

“Door De Zorgcoach heb ik zoveel meer inzicht gekregen in hoe ik als ouder opvoed. Het gaat zoveel beter tussen mij en mijn dochter.”

Pascalle, 37 jaar

2: Uitstelgedrag

Herken je dat je vaak dingen uitstelt? Bij ADD is het zo dat je eigenlijk een extra stimulans moet hebben om echt iets te gaan doen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld stress dat komt oplopen, wanneer jij pas echt actief wordt. Het kan heel lastig zijn om een bepaalde structuur aan te brengen. Er spookt van alles door je hoofd, maar je ergens echt toe zetten om iets te doen kan soms een lastige stap zijn.

3: Moeite met concentreren

Een bekend symptoom bij ADD is het concentratieprobleem. Mensen met ADD raken snel afgeleid van omgevingsgeluiden of bewegingen. Hierdoor kun je langer bezig zijn met een bepaalde taak. Dit kost extra veel energie en foutjes liggen op de loer.

4: Slaapproblemen

Je denkt misschien sneller dat dit bij ADHD het geval is, maar mensen met ADD hebben ook regelmatig een verstoord dag- en nachtritme. Dit komt vaak doordat je gaat piekeren op het moment dat je wil slapen. Gedachten blijven malen en het is moeilijk om deze gedachtestroom te stoppen. Mensen met ADD kunnen bijvoorbeeld schoonmaken in de nacht en dat geldt ook voor werken. In de ochtend wordt er dan langer geslapen. Ook dit ritme versterkt de concentratieproblemen. Een tip daarin is alvast om op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook weer op een vaste tijd eruit. Zo creëer je een bepaald ritme dat vervolgens ook weer rust geeft.

5: Perfectionistisch en creatief

Naast de negatieve symptomen van ADD, zoals het uitstelgedrag en de moeite met concentreren, zijn er ook een aantal positieve symptomen te benoemen. Denk aan gezond perfectionisme en creativiteit. Als je bezig bent met een taak waar je vertrouwen in hebt, dan ga je daar ook 100% voor. Je zorgt ervoor dat het een succes wordt. Ook kunnen mensen met ADD erg creatief denken en daarmee ook creatieve oplossingen bedenken (out of the box).

ADD begeleiding bij De Zorgcoach

Herken jij je in bovenstaande symptomen en zou je graag een ADD-coach willen inschakelen om je te helpen? Wij bestaan uit een team van enthousiaste ADD-coaches met veel ervaring. Wanneer je graag ADD begeleiding wilt hebben, dan kom je bij ons in contact met een zeer ervaren ADD-coach. Bij De Zorgcoach kijken we naar mogelijkheden en kracht, in plaats van enkel naar problemen. Hierdoor leer jij op een prettige manier te leven met ADD.

Voor meer informatie over ADD begeleiding kun je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag persoonlijk verder.

Hulp bij ADD

Jouw hulp, dus jij bepaalt:

Waaraan je wil werken

Jij bepaalt welke doelen je wil bereiken. Samen bespreken we hoe je jouw doelen kan behalen.

Wanneer je dat wil

Wij komen naar je toe op het moment dat jou uitkomt. Overdag, vroeg in de ochtend, ‘s avonds én in het weekend.

Waar je dat wil

Wij komen altijd naar jou toe, waar je ons nodig hebt. Thuis, op school, je werk of waar dan ook. Van intake tot afscheid.

Met Wie je dat wil

Hulp werkt alleen als er een klik is tussen jou en de coach. Samen met jou bekijken we welke coach het beste bij jou past. Neem gerust eens contact op.

Jij bepaalt hoe je zorghulp wilt en door wie

De 3 beste gratis zelfhulp programma’s bij ADD