Anorexia

Zodat in plaats van de anorexia…
Jij weer de regie overneemt in jouw leven!

 • Werken waaraan je wil
 • Wanneer je wil
 • Waar je wil
 • Met wie je wil

Hulp bij anorexia

Wanneer je last hebt van anorexia ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Als je last hebt van dit eetprobleem eet je extreem weinig, waardoor je afvalt en veel gewicht verliest. Ondanks het vele afvallen vind je jezelf nog steeds te dik. Het is bij anorexia erg lastig om zelf weer de controle te krijgen over een normale hoeveelheid eten. Je kunt hulp bij anorexia krijgen. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Anorexia is iets ingrijpends voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Een eetstoornis is een psychisch probleem, maar met de juiste anorexia hulp kun je dit probleem aanpakken. Hoe eerder, hoe beter. Dat kan door de inzet van een anorexiacoach of wanneer je hier nog niet klaar voor bent, kan je alvast een start maken met een van onze zelfhulpprogramma’s.

Twijfel je of je anorexia hebt? Lees dan hieronder de belangrijkste symptomen van anorexia.

Symptomen van anorexia

Anorexia is een ernstige psychische ziekte met een grote lichamelijke en emotionele impact op jezelf, maar ook op je familie en vrienden. Dit geldt natuurlijk bij alle eetstoornissen, zo ook bij boulimia. Het is niet makkelijk om anorexia te herkennen, maar wel heel belangrijk. Wanneer je last hebt van anorexia probeer je dit namelijk vaak te verhullen of te ontkennen. Je schaamt je of denkt dat anderen je toch niet zullen begrijpen. Het is echter wel heel erg belangrijk om hulp bij anorexia te krijgen. Er zijn een aantal belangrijke symptomen van anorexia.

Eten en gewicht zijn een obsessie voor iemand met anorexia. Je staat regelmatig op de weegschaal, telt calorieën en je houdt nauwkeurig bij wat je eet

 • Je hebt een extreme angst om dik te worden of om aan te komen
 • Je hebt een slecht lichaamsbeeld van jezelf. Je vindt jezelf veel te zwaar en te dik
 • Je eet veel minder dan je nodig hebt. Ook beweeg je overdreven veel met als doel gewichtsverlies.
verschil tussen anorexia en boulimia

Overige kenmerken

Naast bovengenoemde symptomen zijn er ook nog een aantal andere signalen en kenmerken die passen bij anorexia.

 • Je verzint smoesjes om niet te hoeven eten. Ook ga je na het eten vaak meteen naar het toilet
 • Je bent sneller moe en duizelig
 • Je hoofdhaar wordt dunner
 • Je ontwikkelt bepaalde en eigen rituelen. Denk aan eten op je bord in hele kleine stukjes snijden of voedsel in een bepaalde volgorde eten
 • Je huid wordt droger
 • Als vrouw kan je menstruatie stoppen. Bij meisjes komt de menstruatie niet op gang
 • Er ontstaat een donsachtige beharing op je lichaam.

Het is heel belangrijk om onderscheid te maken tussen diëten en het hebben van anorexia. Bij anorexia gaat het over meer dan alleen eten en gewicht. Er ligt vaak een diepliggender probleem ten grondslag aan deze eetstoornis. Een anorexia coach kan je helpen als jij je in bovengenoemde anorexia symptomen en kenmerken herkent.

De eetstoornis had grip op ons hele gezin. Deze grip hebben wij als gezin weer hervonden dankzij De Zorgcoach.

Fatima, moeder

Doordat de samenwerking uitstekend verliep, kon de behandeling van de kliniek naadloos overgaan op de begeleiding van De Zorgcoach.

Marc, Psychiater

Ik stopte met eten om controle te krijgen over mijn emoties. Ik heb nu geleerd om op andere manieren mijn emoties te uiten, wat een bevrijding!

Falana, 15 jaar

Anorexia coach? De Zorgcoach.

Anorexia is een serieuze eetstoornis, waarvoor je echt direct hulp moet zoeken. Bij anorexia heb je geen controle meer over je eigen leven. Om te beginnen is het belangrijk om met symptomen van anorexia naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je doorverwijzen naar een anorexia coach. Bij De Zorgcoach helpen wij graag iedereen die extra hulp kan gebruiken. Ook werken wij graag samen met andere zorginstellingen. Het is jouw leven en daarom bepaal jij wat prettig is. Dit geldt ook voor hulp bij anorexia.

Kunnen wij jou op weg helpen? Dan kun je je gemakkelijk aanmelden voor de start van begeleiding door een coach. Heb je eerst nog een vraag of een aantal vragen? Geen probleem, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Begeleiding / training

Jouw hulp, dus jij bepaalt:

Waaraan je wil werken

Jij bepaalt welke doelen je wil bereiken. Samen bespreken we hoe je jouw doelen kan behalen.

Wanneer je dat wil

Wij komen naar je toe op het moment dat jou uitkomt. Overdag, vroeg in de ochtend, ‘s avonds én in het weekend.

Waar je dat wil

Wij komen altijd naar jou toe, waar je ons nodig hebt. Thuis, op school, je werk of waar dan ook. Van intake tot afscheid.

Met Wie je dat wil

Hulp werkt alleen als er een klik is tussen jou en de coach. Samen met jou bekijken we welke coach het beste bij jou past. Neem gerust eens contact op.