Klassiek autisme

Zodat in plaats van klassiek autisme…
Jij zelf weer de regie zal nemen over jouw leven!

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

Wat is klassiek autisme?

Een autismespectrumstoornis, afgekort ASS, is een ontwikkelingsstoornis. Hierbij is er sprake van een andere manier van informatieverwerking in de hersenen. Een autismespectrumstoornis heb je vanaf je geboorte en draag je je hele leven bij je. ASS komt vaak op jonge leeftijd al tot uiting, maar we zien dat dit meestal pas op latere leeftijd wordt gediagnosticeerd. Vaak wordt dus de term autisme gebruikt als het over een autismespectrumstoornis gaat. Wanneer we het hebben over klassiek autisme, dan hebben we het over een voormalige vorm van ASS. Sinds DSM-V wordt klassiek autisme niet meer gediagnosticeerd. Andere voormalige vormen van ASS zijn bijvoorbeeld het syndroom van Asperger en PDD-NOS.

Autisme is iets wat je je hele leven hebt. Ondanks de struikelblokken die veel mensen met autisme kunnen ervaren, is er goed met autisme te leven. Mensen met autisme hebben namelijk ook heel veel kwaliteiten. Door goede begeleiding, behandeling (en/of medicatie) kan je op de juiste manier in je kracht worden gezet. Wij helpen je met een coach of met gratis zelfhulp. Hieronder leggen we meer uit over wat voorheen klassiek autisme werd genoemd.

Symptomen klassiek autisme

Mensen met klassiek autisme werden in DSM-IV (voorloper DSM-V) herkend op drie gebieden. Het verschilt per persoon hoe erg deze beperkingen tot uiting komen. Soms is dat in een mindere mate en soms meer.

  • Communicatie en (lichaams)taal. Wanneer je ASS hebt herken je vaak geen gezichtsuitdrukkingen. Denk aan een boze, blije of verdrietige uitdrukking. Ook de taalontwikkeling is vertraagd en tevens afwijkend. Figuurlijke uitspraken worden bijvoorbeeld vaak letterlijk genomen.
  • Wanneer je last hebt van ASS kun je helemaal opgaan in een bepaalde activiteit. Voor de rest is er dan helemaal geen aandacht meer voor andere dingen. In het gedrag zijn vaak herhalende patronen te kennen.
  • Als je ASS hebt kan het zijn dat je oogcontact probeert te vermijden. Ook ben je erg in jezelf gekeerd en heb je moeite om je in te leven in anderen. Verder is de sociaal emotionele ontwikkeling. en daarmee ook de Theory of Mind, vaak onderontwikkeld. Dit maakt dat mensen met autisme wat moeite kunnen hebben om zich bijvoorbeeld in te leven in de gedachtes/gevoelens en gedragingen van een ander.
Autisme te herkennen aan lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen

Twee specifieke symptomen

Naast bovengenoemde punten kent klassiek autisme twee enkele specifieke symptomen die echt op de voorgrond treden. Zo zijn mensen met autisme vaak overgevoelig voor prikkels van buitenaf en ook erg beperkt in hun sociale interacties. Ook heeft twee derde van de mensen met klassiek autisme een IQ dat onder het gemiddelde ligt. Er is vaak sprake van een bepaald stereotiep gedrag.

“Ik durf weer naar buiten en met andere mensen te praten. Mijn wereld is zoveel groter geworden.”

Belgin, 16 jaar

“Bij De Zorgcoach kijken ze echt wat de klant al goed kan. En vanuit die kracht bereikt de klant zoveel meer.”

Eric, SPV-er

“Mijn zoon heeft zijn diploma gehaald. Dat was mij zonder zijn coach nooit gelukt.”

Meryem, 43 jaar

Voordelen

Naast deze symptomen zijn er echter ook heel veel positieve punten aan klassiek autisme. Zo kun je je heel goed concentreren, ben je goed in datgene waar je helemaal in op kan gaan (dit kun je dus ook positief opvatten), ben je punctueel, heb je oog voor detail en nauwkeurigheid en ga je creatief te werk. Hiernaast zijn er nog veel meer voordelen. Voordelen die je bij De Zorgcoach in jouw kracht kunt leren zetten.

Voordelige symptomen ASS

Klassiek autisme begeleiding bij De Zorgcoach

Klassiek autisme heb je je hele leven. Samen met een coach kun jij erachter komen wat jij nodig hebt om goed te leren omgaan met ASS. Dat kunnen behandelingen zijn zoals psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en EMDR, maar ook begeleiding op praktische vlakken om zo een goede basis te geven. Altijd op maat zodat jij weer optimaal kunt functioneren op school, werk of dagbesteding.

Ook kan er gekeken worden naar aanpassingen binnen je omgeving, zodat je minder prikkels ervaart. Denk aan aanpassingen binnen je school of werk. Regelmaat en structuur is namelijk erg belangrijk. Daarom kan er gekeken worden naar bijvoorbeeld een vaste werkplek of een vaste dagindeling op school. Hierdoor kun jij ook met plezier naar school of werk gaan.

Bij De Zorgcoach werken we met de 4 W’s. Hierdoor bepaal jij zelf wat je graag wilt aanpakken, wanneer, waar en met wie je dit samen wilt gaan doen. Wij bieden jou graag die extra hulp die zoveel waarde geeft aan een leven met klassiek autisme. Lees meer over onze werkwijze.

Meld je aan voor begeleiding van klassiek autisme. Ook voor vragen kun je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

coaches klassiek ASS en ODD

Jouw hulp, dus jij bepaalt:

Waaraan je wil werken

Jij bepaalt welke doelen je wil bereiken. Samen bespreken we hoe je jouw doelen kan behalen.

Wanneer je dat wil

Wij komen naar je toe op het moment dat jou uitkomt. Overdag, vroeg in de ochtend, ‘s avonds én in het weekend.

Waar je dat wil

Wij komen altijd naar jou toe, waar je ons nodig hebt. Thuis, op school, je werk of waar dan ook. Van intake tot afscheid.

Met Wie je dat wil

Hulp werkt alleen als er een klik is tussen jou en de coach. Samen met jou bekijken we welke coach het beste bij jou past. Neem gerust eens contact op.

Jij bepaalt hoe je zorghulp wilt en door wie