De 5 B’s van Laura Detering

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

In “De 5 B’s van …” vragen we aan een van onze medewerkers naar hun associatie bij de woorden Blij, Bang, Boos, Bedroefd en Beschaamd. Deze keer is Laura Detering aan de beurt.

In oktober werkt Laura alweer tien jaar bij De Zorgcoach. Destijds begonnen als coach, vervolgens als zorgcoördinator en inmiddels ook werkzaam als contractmanager.

Blij

Blij word ik van mensen die positiviteit uitstralen. Dat werkt aanstekelijk. Ik geloof dat geluk ligt in eenvoud. Oprechtheid en een glimlach geeft iedereen een beter gevoel.

Van boeken met diepgang kan ik ook heel blij worden. Het beste boek ooit? Een nieuwe aarde van Eckhart Tolle.

Bang

Angst kent vele vormen. Ik deed ooit exposure oefeningen met een klant die bang was dat de zwaartekracht zou verdwijnen. Samen zochten we naar routes met veel tunneltjes, zodat er voldoende rustmomenten in de oefening zaten.

En vorig jaar ben samen met een klant in het Tikibad gaan zwemmen. Ze had al jaren last van een laag zelfbeeld en had al 15 jaar niet gezwommen, terwijl ze dat altijd zo leuk had gevonden. In kleine stapjes hebben we de oefeningen opgebouwd. We begonnen met banenzwemmen, van de glijbaan glijden, zwemmen in buitenwater, het strand en uiteindelijk durfde ze het aan naar het Tikibad te gaan. Wat een overwinning. Ik ben nog steeds trots op haar!

Boos

Ik heb een zwak voor klanten die snel boos zijn. Boosheid is een reactie op pijn, een uiting van onmacht. Maar het kan ook onwijze opluchting geven om eens flink boos te worden. Op sommige dagen staat mijn WhatsApp vol met ingesproken berichten van mijn klanten die de boel flink bij elkaar schelden. Als coach weet ik dan direct dat er pijn zit en kan hier goede gesprekken over voeren. Ik laat de ingesproken berichten regelmatig op een later moment terug horen aan mijn klanten. Vaak lachen we er om.

Bedroefd

Droevig kan ik worden van de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven. Er zijn zovelen voor wie de druk te groot is, met alle gevolgen van dien. Ik probeer mijn eigen kinderen te leren zich staande te houden in deze maatschappij. Zelfacceptatie, aangeven en respecteren van grenzen en tijd innemen voor genoeg ontspanning vind ik hierin belangrijke vaardigheden die ik ze probeer aan te leren.

Beschaamd

Jaren geleden motiveerde ik een klant een rondje te gaan wandelen in de buitenlucht na een ingrijpende gebeurtenis. Nadat we een tweede naakte man tegen kwamen, besefte ik me dat we door de naaktrecreatie liepen.

Daarnaast ben ik een enorme flapuit. De gênante momenten die ik elke keer zelf lijk te creëren, zijn niet meer op twee handen te tellen.