Het verhaal van…: Bas (64)

  • Werken waaraan je wil
  • Wanneer je wil
  • Waar je wil
  • Met wie je wil

De Zorgcoach helpt mensen van alle leeftijden.
Zo ook de heer ten Asbroek (64 jaar), woonachtig te Amstelveen. Hij wil graag het volgende verhaal delen:

GEZOCHT: STRUCTUUR

In veel boeken over autisme staat het genoemd: overzicht houden en structuur aanbrengen. Ik heb het vaak voor anderen gedaan, maar in mijn privéwereld was het anders. Thuis liep ik regelmatig als een kip zonder kop door mijn (niet zo groot) huis waar ik allerlei dingen zag die ik moest doen. En die dingen zag ik ook als ik ergens mee bezig was, en dan ging ik ze doen. Zo werd mijn huishouden een beetje een zooi, in plaats van een bron van rust en tevredenheid.
Mijn zorgcoach begreep dit drommels goed, en bracht eerst rust bij mij: je hoeft niet alles tegelijkertijd te doen. Vervolgens hebben we het huis in ruimtes verdeeld, en in elke kamer bekeken wat daar gedaan moet worden, en hoe vaak. In de zitkamer wekelijks de vloer vegen en maandelijks de ramen lappen lijkt een mooi begin. Onderaan deze tekst staat een deel van het schema; natuurlijk heeft elke dag een middag en een avond. En dit heb ik tot een vier-wekelijks schema gemaakt.
Niet omdat ik mij als autist zo graag aan schema’s vasthoudt, zoals sommige boeken beweren: ik haat schema’s, ook mijn eigen schema’s.
Maar met dit schema kan ik mijn huishouden aan, komt alles regelmatig aan bod, ziet mijn huis er beter uit, krijg ik meer rust in mijn hoofd, wordt mijn zelfvertrouwen beter: ik krijg mijn autisme onder controle. In elk geval dit stukje ervan.
En ik stop er steeds meer in: scheerapparaat en tandenborstel opladen, de wasmachine een keer per 4 weken bij 90 graden laten draaien (zonder kleding) etc.
Best wel handig, deze zorgcoach. Hij hoeft mijn leven niet te structureren. Maar wel mij die vaardigheid bijbrengen.